Ναύπλιο

 

Εκεί όπου η ιστορία συναντά τη γεύση και επιστρέφεις γεμάτος, από κάθε άποψη


 … μια άλλη πρωτεύουσα. Η πρώτη του ελληνικού κράτους. Το ιστορικό, όμορφο και πάντα «ζωντανό», και τους 12 μήνες του χρόνου, Ναύπλιο, στο οποίο μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι η ιστορία είναι ομορφιά και ότι το… παγωτό εκεί είναι πιο νόστιμο από οπουδήποτε αλλού!

 

Από το Παλαμήδι μέχρι το Μπούρτζι

Το Ναύπλιο, αν μη τι άλλο, έχει συνδεθεί με την ιστορία της Ελλάδας, έχει συνδεθεί με δύο από τα πιο σημαντικά πρόσωπα αυτής, τον Ιωάννη Καποδίστρια και φυσικά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αφού στο Ναύπλιο φυλακίστηκε. Δε γίνεται, επομένως, να πας σε αυτή την πόλη και να μη νιώθεις την επιθυμία να δεις ιστορικά σημεία της. Και δεν υπάρχει κανένα πιο ιστορικό, όταν μιλάμε για Ναύπλιο, από το Παλαμήδι. Θα χρειαστεί, βέβαια, να ανεβείτε 857 σκαλοπάτια, αλλά αξίζει τον κόπο. Άσε που η κάθοδος είναι πάντα πολύ πιο εύκολη… Στο βράχο του Παλαμηδίου, μάλιστα, υπάρχει και το λαξευμένο λιοντάρι, το οποίο επίσης αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.


 

Η Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιo 

Όπως εύκολο είναι να πάτε και στο Μπούρτζι, αφού με ένα καραβάκι είστε εκεί σε 5 λεπτά και μπορείτε να θαυμάσετε το Ναύπλιο έχοντάς το απέναντί σας, έχοντας πάρει θέση στο ενετικό κάστρο που βρίσκεται εκεί. Από εκεί και πέρα, επιστρέφοντας εντός της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στον πλακόστρωτο δρόμο δίπλα στη θάλασσα. Καλή επιλογή, επίσης, είναι μια βόλτα σε όλο το λιμάνι, το οποίο πάντα έχει κίνηση, είτε με τα σκάφη αναψυχής είτε με τα εμπορικά πλοία.

 

Ωραίο φαγητό, απίστευτο παγωτό και τρέλα με τα εσπεριδοειδή


 
Μια καλή απόδραση από την Αθήνα, βέβαια, θα πρέπει να συνδυάζεται όχι μόνο με την καλοπέραση των… ματιών αλλά και της κοιλιάς. Και το Ναύπλιο θα πρέπει να ξέρετε ότι δε φημίζεται μόνο για την ιστορία του ή για το πόσο καλά διατηρείται ως πόλη, αλλά και για το φαγητό του. Ωραίες συνταγές, ωραία εστιατόρια, γενικά κανείς δεν μένει παραπονεμένος σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία. Για τους λάτρεις, δε, του παγωτού, μια βόλτα από το Ναύπλιο είναι απαραίτητη, αφού όλοι όσοι το έχουν επισκεφθεί έχουν να λένε για το παγωτό του. Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό…

Όπως δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός ότι το Ναύπλιο φημίζεται για τα εσπεριδοειδή του. «Τα πιο νόστιμα της Ελλάδας», λένε οι ντόπιοι και όσοι… ξέρουν, ξέρουν και ότι δεν το λένε για τοπικιστικούς λόγους αλλά μάλλον επειδή λένε την αλήθεια.
 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις