ΑΓΡΙΟ ΣΚΟΡΔΟ

 


ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΣΚΟΡΔΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ 23% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΙΟYΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ (με κυριότερη την αλισίνη) ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΣΚΟΡΔΟ? Η αλισίνη προφυλάσσει από χοληστερίνη και αρτηριοσκλήρωση, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία και δρα σαν ασπίδα στα εγκεφαλικά επεισόδια, στα εμφράγματα, στις θρομβώσεις.
Περιέχει επίσης περίπου 40% περισσότερο μαγνήσιο και 15% περισσότερο μαγγάνιο από το κλασσικό σκόρδο, μέταλλα που είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του καρδιακού και του κυκλοφορικού συστήματος.
Το κυριότερο όμως είναι πως δεν μυρίζει τόσο έντονα όσο το κανονικό κι αυτό συμβαίνει επειδή το θείο στο άγριο σκόρδο είναι συνδεμένο σε πρωτεΐνη, ενώ στο κοινό σκόρδο το θείο βρίσκεται σε «ελεύθερη» μορφή.

 
Το άγριο σκόρδο ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών και αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη. Είναι γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται εξάλλου αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.
Επίσης τα φύλλα του είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαλάτα, βρασμένα ως λαχανικό, σε σούπες και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού.
Οι μίσχοι διατηρημένοι σε άλμη τρώγεται σαν σαλάτα στη Ρωσία. Οι βολβοί και τα λουλούδια είναι επίσης εδώδιμα.Οι βολβοί είναι αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου και της καφέ αρκούδας.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις